Boksläpp

HURRA! Gothem – en strandsocken. – Del 5 har kommit!
Den heter ”Fisket och livet vid kusten”

Skriften presenterades i Gothems Bygdegård söndagen den 1:a juli och över hundra personer var där för att fira, för att höra om bokens innehåll och kunna köpa den.
OBS: De av oss som inte hade möjlighet att komma kan köpa den till exempel vid Vitvikens café.
+ OBS: i slutet här kommer en uppmaning till hjälp med Skrift 6 som ska handla om gårdar och hus i socknen där människor varit fastboende.

 

Gunilla Carlson har, som tidigare, lett arbetet och hon hälsade alla välkomna.

En god bit över hundra personer kom till presentationen av Skrift 5.

Huvuddelen av skriften handlar om fisket. Hans Arweson, som är den som så fint sätter ihop böckerna med text och bilder, är också den person som lyckats ge en sammanhängande bild av fisketraditioner i socknen, med hjälp av forskning och intervjuer. Han visade ett axplock av bilderna som finns i boken och berättade.Men skriften handlar också om annat, som Båtsmän, och Jan Carlson beskrev deras historia och uppgifter.

Sedan följde musik!

Ett avsnitt i boken ger en bild av musiklivet i Gothem och författaren Owe Ronström framförde tillsammans med Annelie Ronström (ja, de är gifta) och hennes föräldrar Nils och Aina Jacobsson – alla tre från Hage, Gothem – ett axplock från musik som tillverkats och spelats i Gothem med omnejd. Det svängde härligt!

Owe Ronström spelar en polonaiser, komponerad av Lars Paul Engbom. Han var lantmätare, poet och ”drömmare”, berättade Owe. Engbom kom som 20-åring till Botvaldevik 1830 då hans far blivit präst i Gothem. Owe tror att familjens sommarbostad i Botvaldevik kan ha legat alldeles nära där Engboms bodde.

Owe Ronström spelar en vals av Detlöf Cedergren, som skrev och spelade musik tillsammans med sin bror. De kom till Gothem i slutet av 1870-talet. Där blev Detlöf handlare, och i nutida ”mannaminne” finns, utöver hans skicklighet som musiker, att han som köpman orsakade en del olyckliga affärer i socknen.

 

Olof Lindahl och Johan Johansson var fiolspelare som folk ännu kan ana i minnen från sina föräldrar. Här spelar Owe Ronström en vals som Ole Lindahl skrivit och på dennes egen fiol, som han fått till skänks av Lindahlssläkten.

 

Gustaf Johansson, son till Johan på det förra fotot, är en person som många av de äldre i Gothem fortfarande minns som en gudabenådad spelman. Här spelar Owe och Annelie, och på den andra bilden även Annelies far Nils Jacobsson så det gungar i Gothems bygdegård

The Swinging boys uppstod i Gothem på 1950-talet, men kom mest att spela på danser runt i kring och i Visby. Men ursprunget var vid Hage i Gothem och här på fotot spelar Nils Jacobsson gitarr, dottern spelar cittra, mor Aina sjunger och Owe på fiolen ”Sju ensamma kvällar” och hela Bygdegården sjunger med.

 

Bygdegården brusade av liv

 Sedan bjöd Gothems Sockenförening på kaffe och tårta, och Gunilla Carlsson tackade alla och kom med en uppmaning till folk i socknen för den 6:e och sista skriften i serien om Gothem.

Gunilla Carlson tackade för visat intresse, och uppmanade alla att hörsamma en kallelse inför nästa skrift om Gothem. Den ska handla om gårdar i socknen.

NÄSTA BOK – SKRIFT 6 – SKA HANDLA OM GÅRDAR, DE STÖRRE, MEN OCKSÅ DE MINDRE ”STÄLLEN”, som de brukar kallas, där människor varit bofasta året runt in på 1900-talet eller fram i nutid. Intresse finns alltså även för hus/gårdar som numera övergått till att bli för fritidsboende.

Har du foton och information om hus/gårdar DÄR MÄNNISKOR LEVAT OCH VARIT FASTBOENDE I GOTHEM så vill arbetsgruppen för sockenboken GÄRNA få ta del av bilder, uppgifter och gärna berättelser. Hör av dig till gunilla.carlson@telia.com Eller per brev till hennes adress: Värnhemsgatan 27, 621 49 Visby.
Nästa ”Öppen bok”, som mötena heter där sockenskrifterna diskuteras, blir 30/7 kl 18.00 vid vitviken.

 

Text och bild Lotta Landerholm