Gothemskören

NYA TONER STRÖMMAR IN I GOTHEM

En ny kantor som heter Birgit Sjöstedt-Gahnfelt tillträdde sin tjänst den 1 september 2012 i Gothems församling. Då fick även Gothemskören en ny ledare.


Varje kör är specifik säger Birgit som vill sätta sin egen prägel på kören och inte kopiera det som var. Pröva nya rytmer, satsa på kvalité och bredda körens vyer står på agendan. Att leda en kör är roligt och otroligt givande, med sång och musik får man så mycket tillbaka, säger Birgit. En ny kör ska starta i mars under Birgits regi. Det ska vara en seniorkör. Tanken med den kören är just den glädje och styrka musik kan ge. När man känner att rösten börjar bli darrig och man kanske inte vågar sjunga i stämmor längre då är seniorkören ett bra alternativ. I seniorkören kommer det att sjungas mer allsång och sången blir som friskvård. Det är allmänt känt att man blir glad av sång och musik och den glädjen hoppas Birgit få uppleva även på torsdagseftermiddagar med start den 7 mars klockan 14:30.
Under Fikapausen frågar jag körmedlemmarna varför dom sjunger i kör? Jag har sjungit i kör i 50 år säger Gunbritt Andersson, missar jag en torsdag känns det nästan som om det var en månad sen jag sjöng, jag älskar det här. Alla är rörande överens, att sjunga är roligt det ger en enorm glädje och man går hem glad efter varje övning det blir som en själslig rensning. I musik finns gemenskap och den har en terapeutisk förmåga. Svaren är många men alla landar dom i samma fack om hur otroligt roligt och givande det är att vara med i kören.
Just nu är det påsken och vårkonserten man övar till, alla stämmor ska sitta. Övning ger färdighet, under kvällen blir körmedlemmarna mer och mer säkra på sina stämmor och slutresultatet sitter som en smäck. Övningen är slut men ingen verkar vilja gå hem. Men hur är hon då, den nya körledaren för Gothemskören? Helt fantastisk, glad och kunnig, väl förberedd, ser och hör alla, Det är körmedlemmarnas svar på frågan.
Men var är karlarna? Dom är tre för tillfället men blir gärna flera och tjejerna håller med. Tycker man det är skoj att sjunga ska man ta chansen och vara med i gänget, kille som tjej gammal som ung. I kören är alla välkomna inga inträdes prov eller uppsjungningar krävs, alla får vara med.
Mycket är på gång i kören inte minst vårkonserten den 20 April. Den ser vi fram emot! I Gothems församling ingår Gothem, Vallstena, Norrlanda och Källunge. Kören är till för alla fyra kyrkorna. Ibland är det Gudtjänst på Kilåkern i Slite, då händer det att kören sjunger även där. Ja Gothemskören lär vi höra mer av, det är säkert.
2010 hade Gothemskören 90 års jubileum och går nu mot sitt 93:e år.

Fakta om Gothemskören
Gothemskören hette tidigare Gothems Pastoratskör men bytte namn till Gothemskören när Gothems Pastorat blev Gothems Församling.
Körledare: Birgit Sjöstedt-Gahnfelt
Körmedlemmar: 23 st.
Stämmor: Sopran, alt, tenor och bas
Övningar: torsdagar i Församlingshemmet i Gothem klockan 19:00
Om ni vill vara med i kören kontakta Birgit

Kontaktuppgifter: Birgit Sjöstedt-Gahnfelt
Mobil: 070 880 33 85
mailadress: birgitgahnfelt@yahoo.se

Text och foto: Lillemohr Lindby
Fotnot:Gothems Kyrkokör startade sin verksamhet 1920. År 1991 ombildades den till Gothems Pastoratskör och bytte namn till Gothemskören när Gothems Pastorat blev Gothems Församling.