Sojdesplatsen i Markalden (1985) (Se kartan under Kulturbyggnader)
Hagen som sojdet ligger i kallas sedan gammalt för Markalden, och är omgiven av ett bandtun. Ingen vet riktigt hur länge tjära framställts här.
I socknen finns rester från cirka 15 sojden och vad man vet är att tjära var en stor exportvara från Gotland inte minst under 17- och 1800-talet. En del av ett sojde finns också restaurerat i Hangreby, längs Brunnskullvägen mot Norrlanda.
Åk väg 617 mot Hangre/Hangreby. När asfalten tar slut efter cirka fem kilometer, ta av till höger på grusvägen och den övergår strax till att bli en skogs/ängsväg. Efter en ganska kort sträcka ligger sojdesplatsen för Vaters och Suders gårdar. In till höger ligger den restaurerade haggvannen (ho i sojdet där tjäran rinner ut) med sitt skyddshus, utmärkt med en liten sten vid vägen.
Sojdet vid Markalden var i bruk in på 1920-talet, och 1985 började Hembygdsföreningen att återställa det, med ärle (botten i en tjärdal), haggvann och en bod. Redan året därpå brändes det för första gången. Det finns filmer inspelade 1991 och en 1998 som väl beskriver arbetet från stubbrytning (det är i gamla tallstubbar mest tjärved finns), smajtning (allt som inte är tjärved rensas bort med yxa), stapling och tändning – med sojdesgubbe som skulle skrämma bort allt trolltyg och se till att det blev en bra bränning.