Ny fiskebåt i Botvaldeviks hamn

Söndagen den 17 februari stävade en fiskebåt med beteckningen VY 43 VIKEN in i Botvaldeviks fiskehamn. Det var inget ovanligt, vid Botvaldevik har funnits en fiskebåt med den beteckningen i mer än 40 år. Men den var sig inte riktigt lik för alla som stod på kajen och väntade på den.


Den nya båten VY 43 VIKEN vid kaj i Botvaldevik


Det var dock ingen överraskning för alla visste att det var Olofssons som kom hem med sin nya båt och som fått samma beteckning som deras tidigare ägda båt. Den gamla VY 43 VIKEN har nu skrotats på Bornholm och den här nya fiskebåten, eller rättare sagt fiskefartyget, kommer från Glommen i Halland och de hade nu hämtat den i Simrishamn. 

 

Den här båten är större, den är byggd i stål och den har en längd på 18,03 meter, bredden är 5.60 meter och ett djupgående på 2.80 meter, det är precis så mycket som hamnen i Botvaldevik kan klara. Den är utrustad med en motor på 408 hkr och den är byggd år 1993 på västkusten. Den är försedd med all tänkbar utrustning för fiske bl a tråltrumma och hävkran för lossning av fångst och den har också ett shelterdäck.


Shelterdäcket med livflotten

Hävkran för lossning av fångsten


Tråltrumman

Det är en imponerande båt med en stor och rymlig skans, ett bra kök (byssan) och det finns 4 st kojer (sängplatser). Det finns också dusch och toalett. Nya heltäckningsmattor har lagts in för att dämpa ljud och det känns både fräscht och ombonat ombord.


Michael i byssan

Leif, Michael, Marcus och Bernt i den hemtrevliga skansen

Fyra kojer finns när man behöver sova


  Den nyinlagda heltäckningsmattan

Navigationsutrustningen är komplett med all teknik som krävs för ett modernt fiske. Det finns dubbla GPS-plotters, radar, ekolod, sonar, gyro- och magnetkompass samt satellit- och mobiltelefon. En TV och en DVD finns också.


Navigationsutrustningen ombord är komplett

Magnetkompass och…...gyrokompass

Ägare till den nya båten är Leif Olofsson och hans son Michael samt Bernt Olofsson och hans son Marcus. Det är alltså ett familjeföretag och båten ägs med lika delar av de fyra. Leif och Bernts pappa Gunnar Olofsson var fiskare liksom de båda två också har varit i hela sitt liv. Sönerna Michael och Marcus har också de fiskat sen ungdomen. Det är alltså en familjetradition som nu förs vidare och det märks tydligt att Leif och Bernt är glada över sönernas beslut att satsa på fisket även i framtiden.


Bernt, Marcus, Michael och Leif
Olofsson är ägare till båten

Det är Michael och Marcus som skall fiska med båten och dom kommer i första hand att ägna sig åt trålfiske efter skarpsill/sill och också en del torsk. De båda är positiva trots kvoteringar och fångstbegränsningar. Optimismen är påtaglig när dom berättar om sina framtida fiskeplaner.

”Fisket är livsstil för mig och jag kan inte tänka mig att göra nåt annat” säger Marcus med glädje i rösten, ”det är det här jag kan och vill göra och jag tror på fisket i framtiden”.


Stolt skeppare Marcus i styrhytten

Båtens storlek gör att det krävs särskild behörighet, bl a skepparexamen Klass 8 och också särskild behörighet för båtar med motor med en maskinstyrka som den här. Både Michael och Marcus har alla behörigheter som krävs. Licens från Fiskeriverket har de också fått på båten. De sista förberedelserna görs nu innan de kan börja fiska och de är båda ivriga att få komma igång.


VY 43 VIKEN (SBMW) av Botvaldevik, Gothem Gotland


Vi i Gothem är stolta och glada över att det nu finns ett fint och modernt fiskefartyg i Botvaldeviks hamn och vi önskar familjerna Olofsson all lycka med sitt framtida fiske.

Text och foto: Ann-Marie Lindahl
(Publicerat 2008-02-24)