Invigning av fågeltornet vid Storsund 160514

Drygt 20 personer samlades vid parkeringen och gick i samlad tropp längs med den vackra spången till fågeltornet. Dimman kom och gick, så det var lite kyligt, men vi slapp i varje fall regnet och solen fanns där bakom molnen. 

När vi kom fram hade vi turen att träffa Per Smitterberg (en inom fågelskådarkretsar välkänd person) som kunde berätta om vilka fåglarna som häckade i området. 
Richard Bernström från Naturskyddsföreningen Gotland som äger området berättade Storsunds historia. Björn Hjernquist och hans duktiga medarbetare blev också omnämnda. Tornet invigdes med ett fyrfaldigt leve och det bjöds även på en smarrig paj. Sten Wikström tog även till orda och gav oss intressant information.
Helt plötsligt kom en brun kärrhök flygande med sina karakteristiska svarta vingpennor som ser ut som fingrar (lärde Per oss 🙂 ).
De flesta som var med på invigningen är fågelskådare och många av dem brukar besöka tornet flera gånger/år eftersom fågellivet är så rikt. 
Naturskyddsföreningen på Gotland hoppas att vi Gothembor och såklart alla andra besöker Storsund eftersom miljön är så unik. Längre fram på året kan man se många olika sorters orkidéer blomma när man vandrar fram på spången. 
 
Text och bild: Maria Lindvall