Kutboden

Kutboden (1991) (Se kartan under Kulturbyggnader)

Kutboden ligger på en skogsväg ner mot Mybbesbod. Ingen skylt finns vid Kvarnvägen, men åt andra hållet, än vad du ska, pekar en mot väster och Medebys. Där ligger gårdarna. Men åt andra hållet, mot öster, går en skogsväg. Där ska du in.

Ta dig mellan 1½ och 2 kilometer ner. Just när du passerat en bro över utloppet från Storsund, som kallas för Mybbes ränne, går en liten stig in till höger. Där ligger den, ett litet bulhus med liggbänkar och en drygt 200 år gammal spis. Spisen var det enda som fanns kvar när boden restaurerades, och den sköts sedan 1991 av socknen. Det lär vara en av de äldsta kutbodarna på ön som finns kvar på sin ursprungliga plats. Säl jagades för många tusen år sedan och benrester har hittats, bland annat vid Svalings och Västerbjärs (Se Forlämningar). Jakten har fortsatt in på början av 1900-talet då den upphörde eftersom stearin och fotogen då kom som ersättning för tran som ljuskälla.
Fångstburar lades upp runt stenar där sälen brukade gå upp, och tidig morgon smög sig jägarna ut och drog tag i repet från land så att sälen blev fångad i buren. Sedan ut till stenen med en flatäske.
Jakten pågick från november och till isen lagt sig. Det var kallt och det behövdes någonstans att värma sig. Sälen var känslig för ljud och doft från människa, därav detta läge en bit in från stranden.

Kutboden, 2018

Mer om Kutboden finns i Gothems Hembygdsförening i Skrift 3 sid 26-27.