Öppen bok 42

Öppen bok 42

Anteckningar från den 18 maj 20015

De som kom till bygdegården denna kalla vårkväll var Lennart Andersson, Hans Arweson, Margit Arweson, Gunilla Carlson, Jan Carlson, Ulla Carlson, Lars-Ulle Gadefors, Gunnel Jakobsson, Astrid Johansson, Bengt Karlsson, Åsa Karlsson och Lilly Vävare.

Gunilla hälsade den trofasta vintergruppen och de återvändande sommargotlänningarna varmt välkomna och det var med en särskild glädje hon direkt bad Hasse berätta om sitt vinterarbete och dess resultat. Så fick vi veta att arbetet med att sätta samman texter och bilder till en bok visserligen varit tidsödande, men med Jans hjälp fungerat bra. Provboken som kom för några veckor sen godkändes och Skrift 2 är nu beställd i 350 ex och Skrift 1 är beställd i ytterligare 100 ex liksom kartor.

Söndagen den 5 juli kommer den nya skriften att presenteras och säljas i Gothems bygdegård. Den heter ”Om kyrkan, frikyrkan och skolan” och omfattar 190 sidor. Inbjudan kommer i alla brevlådor och skickas till många utanför socknen. Vi får alla hjälpas åt att berätta om boken och inbjuda till ”bok-släppet” och vi är väldigt många som på olika sätt bidragit till ett gott resultat. Vi har all anledning att tillsammans vara stolta.

Kvällens arbete är dock inriktat på Skrift 3, där vi är i insamlingsstadiet. Åsa hade skrivit så fint om ”Lasse med hjärtat på Gotland”. Det handlade om när Lars Pettersson som elvaåring 1934  ensam åkte från Hälsingborg till Gothem. Lars-Ulle visade ett gammalt foto från Kläppar, där man möjligen kunde se den strandade skutan Finnström bakom bodarna.

Så till kvällens huvuduppgift. På det stora bordet låg det travar av pärmar med tidningsurklipp. De var samlade av Lennart och hans far Rudolf Andersson och omfattade nära tjugo pärmar. Dessutom hade Astrid tagit med en egen samling tidningsurklipp. Vår uppgift blev att leta efter och markera personer och händelser som kan vara intressanta för nästa bok. Det blev ett intensivt arbete utan tid för särskild kaffepaus. Man kan ju dricka kaffe och arbeta samtidigt.

När allt var genomsökt hann vi bara kort berätta för varann vad vi funnit. Naturligtvis blev det en blandad kompott. Här några exempel: Alfred Lindahl berättar minnen från 1902, foto på K.G.Vestberg och hans bilar, Karl-Johan Olsson i sin verkstad, Arvid Pettersson och hans samling, matlagningskurser och Gothem –Årets socken. Hasse tar nu hem pärmarna och skannar det markerade.

Lennart hade också tagit med en spelare och vi fick lyssna till fiskaren Gunnar Olofssons berättelse om när han köpte en båt av Sarah Leander samt en radiointervju med Lennarts ”lumparkompis” och sommargranne Thor Lawergren, bosatt i Kanada.

Som synes en innehållsrik kväll. Återstår bara att berätta att Jan efterlyser bilder på båtsmän. Gunilla avslutade med att tacka Lennart och Astrid och oss alla för gott arbete och en trevlig kväll.

Nästa Öppen bok tisdagen den 14 juli kl. 19.00 i Vitvikens Café.

Alla hjärtligt välkomna!

 

Antecknat av Lilly Vävare