Öppen bok nr 58

Anteckningar från den 10 april 2018

Efter uppehåll under vintern träffades vi i Bygdegården till årets första Öppen bok. Det blev ganska fullt runt bordet: Gunnel Jakobsson, Lilly Vävare, Leo Lövdahl. Ulla Jakobsson, Bert Arweson, Arne Mallin, Ingrid Bergenbladh, Margit Arweson, Bengt Karlsson, Åsa Karlsson, Astrid Johansson, Lars-Ulle Gadefors och Gunilla Carlson.

Lilly inledde med att berätta att hon och jag varit inbjudna till Fårösund för att träffa en grupp som planerar en sockenbok. De undrade hur vi arbetat men framför allt ville de veta varför vi valt att dela upp vårt arbete i flera skrifter.

Den bok som vi skall presentera i sommar, skrift 5, börjar bli färdig och Hasse skall snart beställa en provbok. Som vanligt är det ett mycket blandat innehåll. Ett innehållsrikt avsnitt handlar om musik i Gothem, Åsa och Astrid har skrivit om mattraditioner och Arne har berättat om sina minnen från Botvalde.

Ett stort avsnitt handlar om fisket genom tiderna, om båtar, redskap och föreningar, om fiskelägen och om å- och insjöfiske. Leif Olofsson, Lilly och Paul Sandborg har bidragit med personliga berättelser.

Leo berättade levande om det sista avsnittet i boken som handlar om den ryska invasionen på Gotland 1808 och kopplingen till Gothem.

Vi har diskuterat några olika namn på den nya skriften, de som var med den här kvällen fastnade för titeln Fisket och livet vid kusten. Boksläppet planerar vi som vanligt till första söndagen i juli, i år är det den 1 juli.

Arne var intresserad av vad vi planerar till skrift 6. Den har vi tänkt ska få ett lite annorlunda innehåll, den kommer att handla om gårdarna i Gothem och ägarlängderna.

Innan vi åkte hemåt bestämde vi att träffas till nästa Öppen bok den 15 maj kl 18 i bygdegården.

 

Antecknat av

Gunilla