Vår äldsta Gothembo har fyllt 99 år

Vår äldsta Gothembo har fyllt 99 år

”När Lillan kom till jorden, det var i maj när göken gol …”. Ja våren strålar som aldrig förr i år när Dagny Jakobsson firar sin 99:onde årsdag. Det var alltså hundra år sedan hon föddes, och 81 år sedan hon kom från Norrlanda till Hangre för att ta vid och sköta alla gårdens kvinnouppgifter och en hel del till.

Gothems 99-åring

Barn, barnbarn och barnbarnsbarn, liksom vänner är samlade runt matsalsbord och andra bord för att fira. Röda Korset och kyrkan kommer också och gratulerade med fina blommor.
Ett riktigt kaffekalas bjuds det på med bullar, olika sorters mjukkakor och småbröd. Som avslutning fantastiska tårtor. Barnbarnet Jennika hjälper numera till med bak.

Prästen Andrea Bogren kommer också och gratulerar

Men Dagny lagar fortfarande oftast mat till sig och sonen Willy, och hon pratar med entusiasm om fjolårets plommon och päronskörd. Hur Willy plockade morgon och kväll och hur hon skalade, kokade lag och frös in.

Härliga tårtor bjuds på vid Dagny Jakobssons 99-årskalas

Härliga tårtor bjuds på vid Dagny Jakobssons 99-årskalas

Dagny är en förebild för oss som också är på väg att åldras!

Hennes pigga ögon kan fortfarande stråla, särskilt när hon berättar minnen från förr, eller pratar om bär- och fruktskörd liksom gårdens katter. Det är en förmåga att slå vakt om: att kunna glädjas åt det som verkligen finns att glädjas åt.

 

Till slut tycker Dagny att det blir lite för mycket fotograferande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och bild: Lotta Landerholm 180513