Öppen bok nr 56

Öppen bok nr 56

28 augusti 2017

   

De som kom till Vitviken den här fina sensommarkvällen, till en festkväll med anledning av att vi haft mer än 50 möten med Öppen bok, var

Lennart Andersson, Lena Martell, Hans Arweson, Lilly Vävare, Astrid Johansson, Jan Carlson, Ulla Carlson, Ulla Jakobsson, Gunnel Jakobsson, Margit Arweson, Lars-Ulle Gadefors, Åsa Karlsson, Bengt Karlsson, Lotta Landerholm och Gunilla Carlson

Jane bjöd in oss till ett fint dukat bord med ljus och rönnbär. Vi drack kaffe och åt en väldigt god smörgåstårta som sockenföreningen bjöd oss på.

Vi mindes kort hur allt startade 2010 med bland annat två sommarmöten dit många intresserade Gothembor kom för att diskutera vad en sockenbok skulle kunna innehålla. Den 4 december samma år bjöds alla in till det första Öppen-bok-mötet, då i Församlingshemmet. På mötena under åren har många delat med sig av sina minnen, plockat fram otaliga foton, bilder, tidningsurklipp och andra papper som gett inspiration och innehåll till våra böcker.  Vi har pratat om gamla tider men också om socknen idag och dessutom haft väldigt trevligt.

Lilly berättade att hon fått uppleva många möten genom arbetet med sockenboken. Hon hade i något sammanhang fått en liten, tummad bok, Nya testamentet, som tillhört Klara Nyström från Hangre.  Hon ringde till Klaras barn-barns-barn Monika och berättade om boken. Hon blev väldigt glad och vill gärna ha den.

I Skrift 5 kommer man ju att kunna läsa bland annat om fiske, båtsmän, mattraditioner, spelmän och mycket mer. Det mesta är ganska klart, men ännu kommer nya tankar och ideer.

Jan har haft kontakt med Anders R Johansson som har intresserat sig för salpetersjudare och bland annat hittat flera som varit verksamma i Gothem. Anders har fått frågan om han kan tänka sig att skriva lite till vår nästa bok om hur salpetersjudning gick till och om någon av de sjudare som funnits i Gothem.  

Hasse, som skriver om fisket, funderade över allt som skulle göras vid sidan av själva fisket – bygga båtar, rusta upp fiskebodarna, sätta ut yngel och mycket mer. Hann de verkligen med att fiska också?

Vilket namn skall vi ha på Skrift 5? Ett par förslag är En kustbygds omdaning eller Kustbygd som förvandlats, men det kommer säkert fram flera andra som vi kan fundera på.

Nästa Öppen bok bestämde vi till den 17 oktober kl 18 i Bygdegårdens kök.

Antecknat av

Gunilla