Cykelled 5 – Asfalt-, skog- och strandvägar, cirka 1½ mil

men längre om du utgår från Skogsvägscykling till fiskelägen

Kyrkan – Kvarnvägen – Mybbesvägen – Norra Storsund – Botvaldevik – Kyrkan; Ca 1½ mil
(se karta i Vandringsleder)

Den här cykelleden kan kopplas samman med Skogsvägscyklingar till fiskelägen 3, men den går också att påbörja uppe på Kvarnvägen. Så heter den för att två kvarnar byggdes längs vägen under början av 1900-talet.

Kommer du från Kyrkan, cykla 2 kilometer söderut fram till avtagsvägen mot Botvalde. Ta in där till vänster och du är på Kvarnvägen. Cykla förbi den kvarn och såg som stod färdig här 1932, genom en tvär krök och några hundra meter till. Då ser du en skylt som pekar mot vänster mot Medebys. Här ska du ta av till höger och cykla ca 1,6 km.

Kommer du i stället från Skogsvägscyklingen till fiskelägen, 3 A ska du cykla över bron över Mybbesränne och sedan cirka 300 meter till.

Här börjar en skogsväg (markerad i början med gröna plastremsor) som efter lite krokighet går rakt norrut till Botvaldeviksvägen. Men du cyklar bara en knapp ½ km.
Här stannar du för ett val:

5 A In till höger finns en öppning mot öster mellan två betesområden, men du kan också cykla rakt fram och komma ut på vägen mot Botvaldevik. Väl framme där: åter ett val:
Åker du till höger tar du en tur ner till Botvaldevik, den enda hamnen i Gothem som ännu är i bruk för yrkesfiske.
Men vill du ha en snabb cykeltur tar du till vänster, och vid skylten mot Gajrvide. igen till vänster. Du är åter på Kvarnvägen och kommer tillbaka till utgångspunkten.

5 B Om du här – en bit in på raksträckan, väljer att ta av på den lilla vägen till höger kommer du in på gammal väg. Här finns under betestid lamm i hagarna. OBS varje grind du öppnar måste du stänga efter dig! Djur betar i hagarna.

Vägen ner mot havet

Egentligen är den följande sträckan bäst lämpad för vandring, men största delen går den också att cykla. Du möter ett förunderligt vackert landskap ut mot havet, där den gröna vägen går i bågar ner mot sjön. Ibland kan lammen här bli mycket nyfikna när du kommer. Gå, eller cykla lugnt. De är vänliga i sin nyfikenhet.

Den vackra slingrande vägen går 4 – 500 meter mot havet innan den svänger mot norr. Här nere finns mycket sjöfågel.
Du fortsätter nu mot Botvaldevik som skymtar ungefär ½ km bort. Här får du nog lov att leda cykeln en stor del av vägen.

Grindar/stängsel finns att öppna och att stänga.

Du kommer fram vid västra delen av Botvaldeviks hamn, som är det enda av Gothems många fiskelägen som är i bruk in i vår tid (Se Fiskelägen). Här finns grillplats, bord och bänkar liksom ett utedass. Från den södra piren ligger en badstege och det är en fantastisk badplats (Se Badställen).

Från Botvaldevik kan du nu cykla rakt västerut tills du kommer till avtagsvägen mot Gajrvide. Där tar du till vänster och är på Kvarnvägen.

Det här är den bit av den medeltida Ringvägen i Gothem som blivit uträtad under senare år (Se Medeltida byggnadsverk). Först en lång raksträcka, och efter kröken ligger in till vänster den andra gamla kvarn och såg som byggdes här på 1910-talet. En ny lång raksträcka och, kom du uppe från kyrkan, passerar du nu vägen in mot Mybbesbod. Efter ca 4 km från Botvaldevik är du tillbaka på Hangrebygate.